tirsdag den 8. december 2009

Forbud mod homoseksuelle rabbinere kan ophæves

Af Rachel ZOLL, AP Religion Writer

En af de vigtigste konservative jødiske leder er at organisere samtaler landsdækkende at fortælle synagoger, at bevægelsen sandsynligvis vil rulle tilbage fra sit forbud mod ordaining åbent homoseksuel rabbinere ved årets udgang.

Han og to religiøs lov eksperter slutte sig til ham på møderne forsøger at hjælpe menigheder forberede sig til den forvirring og ubehag til følge.

Rabbiner Jerome Epstein, Executive Vice President for De Forenede synagoge i Konservativ jødedom, siger et udvalg bestående af forskere, der fortolker jødiske lov for flytning vil sandsynligvis løsne det forbud, når de stemmer i december.

Samtidig forventer Epstein de lærde vil støtte en politik, der sigter mod at holde mere traditionelle menigheder i folden. Synagoger, der mener, jødisk lov barer samme køn relationer stadig vil være i stand til at ansætte rabbinere, der deler deres synspunkt.

Afstemningen i Udvalget om jødisk lov og standarder vil teste, hvad konservative ledere kalder deres "store paraply" â € "så forskelligartet praksis i én bevægelse. Det vil også signal til det omgivende samfund, hvor langt den konservative gren vil gå til at omfortolke jødiske lov.

"Udvalget kan acceptere â €" vil acceptere, jeg tror, â € "to eller flere" politikker, Epstein sagde på en 24 august møde i New York konservative jødiske ledere. "En, der faktisk bekræfter den nuværende position, og mindst én, der vil liberalisere det."

Virkningen af de modstridende aktioner vil være, at de lokale jødiske samfund har mere frihed. Konservativ seminarier, sammen med bevægelsens anslåede 750 synagoger og mere end 1.000 nordamerikanske rabbinere, vil komme til at afgøre, hvilken politik til følge.

"Det kan skabe forvirring, kan det medføre enorme angst, kan det medføre store spændinger, kan det medføre store uenighed," Epstein sagde.

Afstemningen kommer som bevægelsen forsøger at holde fast ved en dalende mellemvej mellem innovation og streng tradition i amerikansk jødedom. Den konservative filial følger jødisk lov, mens der tillades en begrænset ændring for moderne forhold.

Det har været en hård vej at følge. Mange konservative jøder har sluttet sig til mere liberale reformer strøm, som for nylig har overhalet de konservative gren som den største i USA. Reformbevægelsen ordains homofile og er mere accepterende over for interreligiøse par.

For konservative jøder ønsker strengere overholdelse, har den ortodokse filial blevet et populært valg. Den ortodokse strengt holder sig til de traditionelle fortolkninger af jødisk lov, der forbyder kvinder og homofile bliver rabbinere.

Rabbi Joel Roth, en førende religiøs lærd og et medlem af den konservative Law Committee, spørgsmålstegn ved, om mennesker med traditionelle jødiske syn på seksualitet vil bo, selv om panelet giver synagoger spillerum til at acceptere eller afvise homoseksuelle forhold. Roth sagde, at han har været "dæmoniseres" for at sige, at han fortolker religiøs lov, som spærring af samme køn køn.

"Jeg kender loven, som den foreligger forårsager smerte," sagde han. "Men smerte er ikke sidestilles med umoral."

Rabbi Elliot Dorff, næstformand i lov udvalget og også en respekteret akademiker, støtter ordaining homofile, siger "det er simpelthen ikke naturligt" at kræve, at de fortsat er i cølibat.

"Vi er nødt til at fortolke Guds vilje i vores tid," sagde Dorff.

Dorff og Roth er på rejse med Epstein, med flere stop er planlagt til Atlanta, Philadelphia, Los Angeles og Washington, DC Trioen talte også sidste måned i Toronto.

Debatten fokuserer på betydningen af Mosebog 18:22, hvor det hedder "Du skal ikke ligge med en mand som man ligger med en kvinde," og 20:13, der siger, at en sådan handling kan straffes med døden.

Den sidste større Law Committee afstemning om homoseksuelle relationer kom i 1992, hvor panelet besluttede overvældende at opretholde forbuddet mod åbent homoseksuelle rabbinere.

I den seneste debat, er den 25-medlem udvalget overvejer juridiske udtalelser, der kaldes "teshuvot," for og imod en ændring. En politik skal seks stemmer for at blive accepteret. Selv om det forekommer sjældent, mere end en holdning kan bekræftes, forlader de lokale ledere til at beslutte, hvilke til at følge. Det er resultatet Epstein forventer.

Arnold Eisen, indgående kansler for den jødiske Theological Seminary i New York, som er flagskibet skole for konservativ jødedom, personligt støtter ordaining homofile. Men han har planer om at drøfte spørgsmålet med fakultetet og de studerende før indlæggelser reglerne er blevet ændret.

University of jødedommen i Los Angeles, som også tog konservative rabbinere, siger blot, at det vil følge hvad politikken godkendes af udvalget. Imidlertid Dorff er skolens rektor, og mange forventer, at seminariet, hvis det er tilladt, vil indrømme åbent homoseksuelle studerende.

Konflikten om homoseksualitet spejle slag over spørgsmålet i det almindelige protestantiske grupper, herunder den episkopale kirke og den presbyterianske kirke (USA). Snesevis af de enkelte kirker, der forlader den kristne på grund af uoverensstemmelser.

Roth siger, at mange konservative jødiske synagoger allerede kender deres holdning til spørgsmålet, men andre vil være i strid efter afstemningerne i udvalget.

"Udvalget om jødiske love og standarder," siger han, "er at debattere fremtiden for hele bevægelsen. Intet mindre."